A kis hal megeszi a nagy halat

Így lettünk megkerülhetetlenek az iparágban

A PETROL ACIS Kft történeti visszatekintés

A rendszerváltás után, részben az akkori állami kútoszlop szerelő töltőállomás építő cég romjain számos magyar és néhány osztrák tulajdonú cég kezdte meg működését. A 90-es évek kútépítési láza elegendő munkát és fejlődési lehetőséget teremtetett minden résztvevőnek. Az osztrák OMV többségi tulajdonában lévő töltőállomás építő és szervizelő cég a KUTSCHA magyarországi leányvállalata növekedett a leggyorsabban. 1994-ben a legnagyobb német benzinkutas szervízcég a Raab Karcher Tankstellentechnik vette át az osztrák cég irányítását a többi közép-kelet európai leányvállalatával együtt.  Az osztrák után német tulajdonba került ACIS Benzinkúttechnika Kft-t a magyar menedzsment 2000-ben kivásárolta, miután az anyacég csődbe ment. A 2010-es évekre csak az a két cég tudott milliárdos forgalmat bonyolítani a töltőállomás építés és szervizelés terén, amely nagy nemzetközi hálózatok karbantartását végezte ezek egyike az ACIS Benzinkúttechnika Kft volt.

A harmadik helyen az ESSO-nak és az AGIP-nak, majd azok távozásával a MOL-nak szolgáltatásokat nyújtó PETROL Kft. „vert gyökeret”, már a 90-es évektől, amely a Magyar Honvédségnél és a NATO üzemanyag telepein is komoly megbízásokat kapott.

Az Acis Benzinkúttechnika Kft-t a magyar tulajdonosok 2012-ben eladták a világ egyik meghatározó szereplőjének a GILBARCO Ltd anyacégének.

Az új tulajdonos a piacon maradás helyett saját folyamatainak optimalizálásával volt elfoglalva, ami kevés sikert hozott, viszont ügyfeleket veszített.  
A központi és nem termelő költségek a Gilbarco ACIS Kft-nél olyan mértékben növekedtek, hogy a cég a 2017-18-as években már jelentős veszteségeket könyvelhetett el

A PETROL tulajdonosváltás

Az amerikai management belátta, hogy a rendszerükben nem tudja nyereségesen működtetni a kelet-európai cégeket, így az eladás mellett döntött, melyet mindhárom országban részben a volt alkalmazottak tulajdonában lévő cégek vásároltak meg. Magyarországon a 30 főt foglalkoztató PETROL Kft vette át a 90 dolgozót és PETROL-ACIS Üzemanyagtechnika Kft. néven működteti tovább a régi szerviz és építő csapattal, régi-új vezetéssel, összehangolva a cégek működését.

A létrejött cégcsoport a töltőállomás építési-szerelési és karbantartási szegmensben a legnagyobb, amely képes az ország bármely pontján kulcsra kész kivitelezési feladatokat, emellett technológiai és épület szerviz feladatokat is folyamatos készenléttel ellátni.  

Jelenleg a teljes OMV hálózatot, a Mol állomások mintegy felét, 2022 közepétől a teljes LUKOIL/Orlen hálózatot, autópálya mérnökségeket, MÁV, FKFV és több Volán vállalat állomásait gondozzuk, számos magán töltőállomással kiegészítve.

 
A PETROL-ACIS disztribútorként értékesíti és telepíti a volt anyacég termékeit. Ezek a Gilbarco, Veeder Root, Orpak termékek, ám igény esetén a piacon elérhető legtöbb gyártó palettájával is áll ügyfelei rendelkezésére.  

A világszerte ismert német Washtec képviseleteként cégünk autómosókat is telepít és szervizel.

A vállalat csoport az alternatív üzemanyag-ellátás terén is helyt tud állni, mivel a CNG és a hidrogén alapú töltőállomások mellett a megújuló energiaforrások is fontos részét képzik a cég portfóliójának így napelemes energia termelő rendszereket és elektromos töltőket is telepít.

Meggyőződésünk, hogy a biztonsági rendszerek ellenőrzésével, a berendezések megfelelő karbantartásával a töltőállomások a 21.században is képesek a lehető legkisebb lábnyommal megfelelni az elvárásoknak, sőt új technológiák bevezetésével maximálisan biztosítják a környezetvédelmi elvárásokat.